bilde

Meteorittjeger Bob Haag gratulerer taktekker Tor Henning Skau med funnet. ( Foto: JAN TOMAS ESPEDAL )

Meteoritt gjennom tak

For første gang på flere år har en meteoritt trengt gjennom et tak i Europa. Den nær 700 gram store meteoritten landet i taket på et lager til Norgesgruppen i Moss.

ROLF L. LARSEN (Først publisert: 09.08.06 Oppdatert: 10.08.06 kl. 03:22 )

 

bilde

Meteorittbiten er på nær 700 gram. ( Foto: Morten Bilet )

bilde

Direktør Elen Roaldset ved Naturhistorisk museum, Per Roskifte Norgesgruppen og Knut Jørgen Røed Ødegaard diskuterer funnet. ( Foto: JAN TOMAS ESPEDAL )

bilde

Hytteeier Ragnar Martinsen satt på utedoen da metoritten slo ned to meter unna i juli. ( Foto: PAAL AUDESTAD )

bilde

Frode Johansen viser frem meteoritten sammen med familien sin foran treet hvor den brakk greiner og laget hull i bakken mens de var på ferie i juli. ( Foto: Morten Bilet )

Meteoritten ble oppdaget i forrige uke da det oppsto vannlekkasje på en lagerbygning til UNIL i Moss.

- Den må ha hatt utrolig fart og kraft og hadde laget hull i flere lag med papp og isolasjonsmateriale. Det var folk fra et firma vi leide inn for å finne årsaken til vannlekkasjen som fant en svart stein i takkonstruksjonen, forteller pressekontakt for Norgesgruppen, Per Roskifte, til Aftenposten.no

– Det var ikke folk i lagerbygningen da meteoritten traff, så ingen har hørt smellet da den laget hullet og"buklandet" i takkontruksjonen, forteller Roskifte.

I dag er astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard fra Astrofysisk institutt og direktør for naturhistorisk museum Elen Roaldset tilstede for å motta Norgesgruppen–meteoritten.

- Det har vært en fantastisk meteoritt–sommer. Dette er en svært sjelden meteoritt – såkalt karbon–meteoritt, og den skal få en fin plass blant våre andre på museet, forsikrer direktøren som er geolog, svært fornøyd.

- Dette er et eksepsjonelt funn ! Astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard ved Astrofysisk institutt ved universitetet i Oslo jubler.

- Meteoritten er en såkalt karbon – CO–meteoritt. Tidligere er bare fem fall av CO–meteoritter observert på Jorden, og det forrige skjedde i Russland i 1937, forteller astronomen begeistret.

Ildkule
Den 676 gram tunge meteoritten stammer fra meteoren som gikk i oppløsning over Østlandsområdet i midten av juli.

14. juli tordnet en kolossal ildkule over himmelen sørøst på Østlandet. Folk over et stort område kunne observere ildkulen mens den forårsaket kraftige drønn og torden. Lydene ble observert av en infralyd–detektor drevet av NORSAR på Løten. Ildkulen ble observert opptil 300 kilometer unna.

Big bang på utedoen
Bussjåfør Ragnar Martinsen satt på utedoen på hytta da han hørte drønnene.

- Jeg trodde det var øvelse på Rygge flystasjon. Smellet og rumlingen i luftrommet over hytta var fryktelig, sa han til Aftenposten 16. juli. Da han noen minutter senere forlot doen, hørte han en hvisle–lyd. Plutselig traff en liten stein en bølgeblikkplate på bakken et par meter fra ham med et pang. Steinmeteoritten veide til sammen 35 gram. Med delte seg i det harde sammenstøtet. Det skjer uhyre sjelden at noen ser at meteorittene treffer bakken. Det er enda sjeldnere at noe menneskeskapt blir truffet.

Flere funn
Men dette var bare begynnelsen: To dager senere ble en annen og mye større del funnet i en hage nær Moss, omkring 4,6 kilometer fra det første nedslaget. Denne steinen veier 750 gram. Biten traff et plommetre og kuttet av tre grener før den boret seg syv centimeter ned i plenen. Meteoritten ble funnet av Frode Johansen da familien hans kom tilbake fra ferie og forsøkte å slå plenen. Steinen ble funnet på et sted der familiens tre barn ofte leker.

Den 676 tunge steinen som gikk igjennom taket til Norgesgruppen er foreløpig en siste hilsen fra verdensrommet som er funnet.

- Fortsett letingen, oppfordrer astronom Røed Ødegaard.

Verden mest kjente meteorittjeger, Bob Haag, fra Arizona i USA, har vært to ganger i Norge for å lete etter meteorittbiter de siste ukene.

- Bitene er de fineste jeg har sett fra en meteoritt noensinne, mener han.

Haag reiser verden rundt på jakt etter meteoritter og han har verdens største samling av steinene fra det ytre verdensrom.